Mihajlo Idvorski Pupin SA PAŠNJAKA DO NAUČENJAKA

Mihajla Idvorskog Pupina prepoznajemo kao naučnika, pronalazača, najvećeg lobistu koga je Srbija ikada imala, humanistu i mecenu, ali i kao pisca, koji je svojim delima uspeo da osvoji čitav svet. Prvo izdanje Pupinove autobiografije From immigrant to inventor objavljeno je u Njujorku 1923. godine. Naredne godine, 1924, Pupin je dobio Pulicerovu nagradu i tako postao prvi Srbin koji je dobio ovo veliko priznanje.

„Knjiga ima dve interesantne strane. Nikada ranije nisam našao kompletnu priču o amerikanizaciji doseljenika, niti sam ikada pročitao tako jednostavno izlaganje o razvitku moderne nauke, napisano za one koji o njoj malo znaju, kao što sam to u ovoj knjizi našao. Međutim, ova knjiga ima daleko veću vrednost. Izlaganje o njegovom životu u rodnom mestu kao čobanina pisano je živim stilom koji se primiče najuzvišenijoj književnoj umetnosti. Ovakav jednostavan i direktan metod odražava se i u najuzbudljivijim njegovim romantičnim momentima kroz celu knjigu.”

The Saturday Review, 1923.

„Ovo je knjiga koju treba čitati. Naročito treba da je čitaju mladi studenti, ne samo zbog toga što će im razviti interesovanja za nauku, već što će ih upoznati sa jednom vrstom ličnosti vrednom da se takva uvek poželi.”

The New Republic, 1923.

„Milo mi je što od Vas čujem da Vam se prevod moje autobiografije dopada. Nemački prevod se sad štampa u popularnom izdanju, a i originalno amerikansko delo se takođe štampa u popularnom izdanju i namenjeno je amerikanskoj omladini. Amerikancima, Nemcima i Francuzima mnogo se dopada opis moje srpske majke i srpskih običaja. To mi je naročito milo jer sam moju autobiografiju zato pisao da u njoj predstavim svetu srpski narod i srpsku majku. Izvanredna popularnost te autobiografije dokazuje da mi je želja potpuno ispunjena. Neki odlomci iz nje ušli su u amerikanske udžbenike.”

Mihajlo Idvorski Pupin, iz pisma idvorskom parohu, 29. maja 1930.

Format: 13.5x21cm
Broj strana: 384
Pismo: ćirilica
Povez: meki povez
Godina izdanja: 2016.
ISBN 978-86-7594-044-9 (KF)

Prvi deo knjige u pdf formatu!

Sa pasnjaka do naucenjaka – MihajloPupin

Ostavite komentar

17 − 17 =