Donacija Manastiru Visoki Dečani

U podnožju Prokletija, uz Bistricu, između Peći, sedišta srpske Arhiepiskopije i Prizrena, slavne prestonica Nemanjića, osnovao je Sveti kralj Stefan Dečanski najveličanstveniju zadužbinu bogatog nemanjićkog duhovnog i graditeljskog nasleđa. U njene skrnavljene i pljačkane pa obnavljane i darivane mermerne zidove i velelepne freske vavek je pohranjen najsuštastveniji zametak istorijskog pamćenja i duhovnog identiteta srpskog naroda.

Manastir Visoki Dečani nalazi se na teritoriji raško-prizrenske eparhije Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.
Po svedočenju sadašnjeg igumana manastira Visoki Dečani visokodostojnog arhimandrita Save Janjića, danas, manastir Visoki Dečani, ostaje jedno od najugroženijih verskih i kulturnih mesta u Evropi i svetu.
U naporima za očuvanje kosovskometohijske zajednice arhimandrit Sava Janjić, među prvima u crkvenoj zajednici aktivan je u internet i komunikaciji preko društvenih mreža, iguman Sava se uvek trudio da bilo koji lični angažman iznese iz sfere političkog i da dečansku svetinju afirmiše kao mesto pomirenja, gde lepota i duhovnost ljude dobre volje spaja u humanosti i razumevanju.
Tokom 1999. manastir je pružio utočište za oko 200 porodica među kojima je bilo i Albanaca i Roma. Neposredno posle prestanka ratnih dejstava, manastirsko bratstvo intenzivira pružanje pomoći najugroženijima i obilazi potrebite čak i u vreme kada nije bilo bezbedno slobodno putovati po Kosovu. Od dolaska snaga KFOR-a na Kosovo i Metohiju juna 1999. manastir je bio pod zaštitom italijanskih vojnika. Danas, pod italijanskom komandom, manastir obezbeđuju i vojnici austrijskog, slovenačkog i moldavskog KFOR-a. Dečani su, inače, poslednji manastir na Kosovu i Metohiji koji obezbeđuju međunarodne snage. Ostali manastiri, još od 2013. godine, imaju zaštitu samo redovne kosovske policije.
Danas postoji stalna mreža prijateljskih organizacija iz Srbije, zemalja regiona i inostranstva za programe pomoći koji se sprovode preko manastira. Manastir Visoki Dečani je inspirisao, pored brojnih drugih i prijatelje u Italiji da ustanove humanitarnu organizaciju zahvaljujući kojoj je, između ostalog, šestoro dece sa ozbiljnim srčanim problemima uspešno operisano u Milanu.
U epohi savremenih komunikacija dečanski monasi, uz pomoć marljivih i preduzimljivih ljudi širom sveta, pomažu i obnovu drugih srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji.
Ne mogu se nabrojati sva dela, ogroman trud i rad igumana Save i bratije Manastira, bila bi potrebna čitava monografija.
Upravo iz tih razloga, Fondacija „Braća Karić“ donela je odluku da uputi značajnu donaciju bratstvu manastira Visoki Dečani i tako podrži njihova stremljenja ka očuvanju srpske duhovne, istorijske i kulturne baštine kao i požrtvovanost u nesebičnoj brizi za srpske svetinje i srpski rod.

 

Ostavite komentar

five + six =