„Србија, млади и Европска унија“ – прва међународна конференција посвећена младима и путу Србије у ЕУ

Aлфа БК Универзитет је одржао прву међународну конференцију посвећену младима и путу Србије у Европску Унију. Конференција је организована у светлу евидентног евроскептицизма и негативних ставова младих према ЕУ, на шта указују и резултати најновијих истраживања Кровне организације младих. Конференција је окупила многе угледне професоре, научнике и стручњаке из земље и света, а организована је са циљем да се нарочито чује и глас младих о бројним проблемима и перспективама напретка савременог српског друштва ка чланству у ЕУ и њиховој будућности. Ово је прва у низу планираних међународних конференција које ће се у наредном периоду одржавати на Алфа БК Универзитету.

 

Уводна реч господина Богољуба Карићa

Након уводне речи оснивача Алфа БК Универзитета господина Богољуба Карића о значају улоге младих у креирању будућности и судбине савременог српског друштва, на конференцији су изложили своје ставове и уважени гости и сарадници у текућим пројектима универзитета. Конференцијом је председавао и модерирао је др Тихомир Симић, потпредседник пословне групације БК Тесла, а копредседавао је ректор Алфа БК Универзитета др Јован Веселиновић. Њ. Е. Срећко Ђукић, амбасадор и члан Европског покрета у Србији, је говорио на тему предности и недостатака потенцијалног чланства Србије у БРИКС-у, а потпредседник Европског покрета у Србији др Владимир Међак је изложио конкретне последице и препреке Србије на њеном путу ка чланству у ЕУ. Члан саветничког тима бившег председника САД Барака Обаме и професор Националне академије за јавно здравље из Грчке господин Џефри Леви је нагласио значај међународног филозофског аспекта о положају Србије у региону и односу са ЕУ. Такође, почасни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду проф. емеритус Хари Џејмс Биркс је потенцирао значај критичког промишљања и изградње позитивног става у процесу доношења будућих одлука, ослањајући се на филозофију и закључке великих научника и мислиоца попут Чарлса Дарвина и Фридриха Ничеа. Директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије из Љубљане проф. Зијад Бећировић говорио је о кључној улози Србије као покретача европских интеграција на Западном Балкану, док је доцент на Универзитету у Љубљани Нејц Брезовар посветио своје излагање потенцијалним предностима снижавања старосне границе за остваривање бирачког права младих. У раду конференције су учествовали и многобројни гости, међу којима и представник Београдске надбискупије, апостолски нунције у Републици Србији надбискуп Санто Роко Гангеми, који је скренуо пажњу на историјску потребу изградње мира и разумевања на подручју Западног Балкана, Европе и света, и указао на природну и неспорну припадност Србије заједници европских народа.

Aпостолски нунције у Републици Србији надбискуп Санто Роко Гангеми

Професор Џефри Леви, члан саветничког тима бившег председника САД Барака Обаме
и професор Националне академије за јавно здравље из Грчкe

Директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије из Љубљане проф. Зијад Бећировић

Тежиште раду конференције су дала излагања представника студената са различитих факултета Универзитета у Београду, који су изнели ставове младих о могућностима сарадње Србије са ЕУ, посебно са образовног, друштвеног, економског и политичког аспекта. Предлог закључака конференције је изнео студент Алфа БК Универзитета Марко Јеротијевић, при чему је нагласио уочљиву скепсу и незадовољство младе генерације досадашњим темпом и учинцима преговарачког процеса Србије и ЕУ. Такође, нагласио је и уочљив недостатак конкретније перспективе за чланство, апелујући на европске лидере за већи ентузијазам и посвећеност питањима групног пријема свих земаља Западног Балкана у ЕУ до 2030. године. Посебно је истакао потребу за храбријим кораком ка групном пријему ових земаља у ЕУ, истичући у овом процесу Словенију у виду узора и најближег сарадника, а Немачку у улози потенцијалног стратешког партнера. Млади учесници конференције су поздравили иницијативе за смањење старосног прага за остваривање бирачког права на 16 година старости, како би имали исте могућности као и њихови вршњаци у Европи и свету. Ово би омогућило младима да раније постану део политичког одлучивања, а такође су се заложили и за покретање нових програма ЕУ намењених младима.

Потпредседник Европског покрета у Србији др Владимир Међак

У закључцима је потенцирана кључна улога заједништва и мира, као темељног европског принципа и предуслова за изградњу стабилног и инклузивног окружења. На крају, у предлогу закључака је истакнута потреба за подстицање прихватања европских вредности, при чему је упућен и снажан апел за стварање амбијента и подстицања њиховог разумевања и примене, као основе општег просперитета и развоја друштва. Ова конференција, остварујући своје иницијалне циљеве, представља пионирски подухват којим се даје пример и утире пут будућим активностима младих у правцу раста њихове друштвене свести и ангажованости.

NЊ. Е. Срећко Ђукић, амбасадор и члан Европског покрета у Србији

Истовремено, млади предлажу, у циљу њихове едукације, организовање посебних курсева, радионица, семинара и програма обуке, како би се упознали са могућностима приступа европским фондовима, чиме би се омогућило њихово директно укључивање у развој и ревитализацију земље. Знајући да су многе друге земље попут Словеније, Хрватске, Румуније, Бугарске и балтичких држава примљене у ЕУ кроз убрзане и поједностављене процедуре, млади очекују хитну примену сличног модела и за нашу земљу. На тај начин очекују да би то донело непроцењиву корист како Србији, тако и свим земљама у региону.

Почасни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду проф. емеритус Хари Џејмс Биркс

Република Србија се објективно доживљава као незаобилазни субјект и гарант стабилности и безбедности у региону Западног Балкана, па се очекује да одговорне институције ЕУ убрзају подршку за затварање преговарачких поглавља и одређивање остваривог коначног датума за чланство наше земље у Европској Унији. Заједнички закључак свих учесника конференције је да и у овом доста тешком политичком тренутку за Западни Балкан и Европу постизање наведених циљева може бити додатан фактор стабилности за бољу срећнију и богатију будућност свих на овом простору.

Оставите коментар

twelve + eighteen =