Донација Манастиру Високи Дечани

У подножју Проклетија, уз Бистрицу, између Пећи, седишта српске Архиепископије и Призрена, славне престоница Немањића, основао је Свети краљ Стефан Дечански највеличанственију задужбину богатог немањићког духовног и градитељског наслеђа. У њене скрнављене и пљачкане па обнављане и дариване мермерне зидове и велелепне фреске вавек је похрањен најсуштаственији заметак историјског памћења и духовног идентитета српског народа.
.

Манастир Високи Дечани налази се на територији рашко-призренске епархије Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.
По сведочењу садашњег игумана манастира Високи Дечани високодостојног архимандрита Саве Јањића, данас, манастир Високи Дечани, остаје једно од најугроженијих верских и културних места у Европи и свету.
У напорима за очување косовскометохијске заједнице архимандрит Сава Јањић, међу првима у црквеној заједници активан је у интернет и комуникацији преко друштвених мрежа, игуман Сава се увек трудио да било који лични ангажман изнесе из сфере политичког и да дечанску светињу афирмише као место помирења, где лепота и духовност људе добре воље спаја у хуманости и разумевању.
Током 1999. манастир је пружио уточиште за око 200 породица међу којима је било и Албанаца и Рома. Непосредно после престанка ратних дејстава, манастирско братство интензивира пружање помоћи најугроженијима и обилази потребите чак и у време када није било безбедно слободно путовати по Косову. Од доласка снага КФОР-а на Косово и Метохију јуна 1999. манастир је био под заштитом италијанских војника. Данас, под италијанском командом, манастир обезбеђују и војници аустријског, словеначког и молдавског КФОР-а. Дечани су, иначе, последњи манастир на Косову и Метохији који обезбеђују међународне снаге. Остали манастири, још од 2013. године, имају заштиту само редовне косовске полиције.
Данас постоји стална мрежа пријатељских организација из Србије, земаља региона и иностранства за програме помоћи који се спроводе преко манастира. Манастир Високи Дечани је инспирисао, поред бројних других и пријатеље у Италији да установе хуманитарну организацију захваљујући којој је, између осталог, шесторо деце са озбиљним срчаним проблемима успешно оперисано у Милану.
У епохи савремених комуникација дечански монаси, уз помоћ марљивих и предузимљивих људи широм света, помажу и обнову других српских православних светиња на Косову и Метохији.
Не могу се набројати сва дела, огроман труд и рад игумана Саве и братије Манастира, била би потребна читава монографија.
Управо из тих разлога, Фондација „Браћа Карић“ донела је одлуку да упути значајну донацију братству манастира Високи Дечани и тако подржи њихова стремљења ка очувању српске духовне, историјске и културне баштине као и пожртвованост у несебичној бризи за српске светиње и српски род.

 

 

 

Оставите коментар

one × four =