25 ГОДИНА СПОМЕНИКА СРПСКОМ ТРУБАЧУ У ГУЧИ: Симбол културне традиције и породичног окупљања

Ове године на недавно одржаном 61. Драгачевском сабору трубача у Гучи испред споменика српском трубачу народни посланик Драгомир Карић је са унуцима Филипом и Моником Мартаћ уручио је статуету “Драгачевски победник”, првој труби 2022. победнику Елвису Бајрамовићу из Бојника.

Споменик трубачу у драгачевској Гучи трајни је дар Фондације Браћа Карић Србији и њеном традиционалном и културном наслеђу

Како се подсећа, Фондацији још крајем прошлог века било је јасно да Србија треба да почне да штити своју народну традицију и да се везује за оне вредности које су дубоко проткане у националној култури и обичајима.

Уз свест о значају очувања националног идентитета, оснивачи Фондације Браћа Карић одлучили су да материјализују симбол Драгачевског сабора трубача у Гучи, израдом монументалне скулптуре која ће трајно остати обележје свега онога што сабор трубача заиста чини.

Фондација Браћа Карић је 1998. године, заједно са Општином Гуча и Удружењем архитеката Србије, расписала конкурс за уметничку скулптуру “Драгачевска труба”. Уметник Велимир Каравелић је освојио прву награду, а мајсторска ливница вајара Зорана Кузмановића је израдила скулптуру драгачевског трубача.

Као иницијатор и донатор, Фондација је финансирала израду скулптуре и прихватила уређење постамента и целокупног главног трга у Гучи. Споменик трубачу открили су Миланка и Богољуб Карић 23. августа 1998. године.

Миланка Карић је нагласила да “Шкотланђани имају гајдаше, Шпанци гитаристе, а ми Срби трубаче”, истичући да труба “вековима дочекује и испраћа, радује се и плаче, успављује и буди”.

Од тада до данас, сваке године представник Фондације Браћа Карић уручује почасну статуету драгачевског трубача најбољем уметнику трубачу Сабора.

Статуету “Драгачевски победник”, уручивали су најчешће чланови породице Карић, али и значајна имена наше културе, професор етномузикологије Драгослав Девић, сарадник Фондације Браћа Карић на многим пројектима, Оливера Катарина, Мирјана Карановић, Бора Дугић, Јелица Сретеновић, Јелисавета Карађорђевић и многи други.

Сретен Карић је био присутан на скоро сваком Сабору до своје преране смрти, пружао подршку свим такмичарима и заједно са победницима делио радост приликом уручивања статуете “Драгачевски победник”.

После тога, народни посланик Драгомир Карић је, у име Фондације, на себе преузео лепу дужност да сваке године додели признање најбољем трубачу, победнику Сабора.

Како Фондација истиче споменик српском трубачу у Гучи није само пиједестал на коме се додељују признања најбољим уметницима на фестивалу, већ је постао и место сусрета.

Место окупљања чланова породица које се налазе у расејању са својим најближима у Србији. Место где се фотографијама и видео снимцима бележе прве младалачке љубави, веридбе, свадбе, крштења деце и сва друга породична окупљања и прославе.

Такође, протеклих четврт века професори и студенти универзитета и академије уметности Браћа Карић редовно позивају своје колеге из европе и света да буду њихови гости на Драгачевском сабору трубача.

Уз подршку Фондације Браћа Карић, наводи се “све то остаје записано за историју и за памћење Србије и њеног народа, али и свих оних из света који долазе да сваке године доживе наше традиционално гостопримство, топлину звука и душу српске драгачевске трубе.”

Оставите коментар

one × four =