Promocija knjige „ Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku”

U Kolarčevoj zadužbini trećeg oktobra je predstavljena knjiga „ Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku” autora prof. Dragoslava Ćetkovića.

Ovaj događaj okupio je brojne ugledne zvanice, uključujući episkopa novobrdskog Ilariona, koji je u ime patrijarha Porfirija i episkopa raško-prizrenskog Teodosija izrazio poštovanje prema delu i značaju ovog skupa. Mala sala Kolarčeve zadužbine bila je premala da primi sve zainteresovane za ovaj značajan događaj.

Fondacija Braća Karić ponosna je što stoji iza ovog projekta koji je doživeo novo i dopunjeno izdanje i koji predstavlja važnu istorijsku i dokumentarnu odrednicu za sve buduće proučavaoce srpske istorije na Kosmetu.


Episkop Ilarion je u svojoj besedi naglasio da Kosovo i Metohiju doživljava kao „svoju kolevku u bukvalnom smislu“ i istakao je važnost okupljanja povodom značajnih kulturnih događaja koji su u skladu sa „biblijskim viđenjem sveta, gde je čovek kruna stvaranja”. On je posebno istakao da se sveta zemlja Kosova i Metohije najbolje razume kroz ljude koji su je vekovima čuvali, i zahvalio se autoru Ćetkoviću na njegovom trudu da kroz svoje delo ostavi trag za buduće generacije.


Knjigu „Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku” objavili su Izdavačka kuća Obeležja plus i Fondacija Braća Karić, uz blagoslov patrijarha Porfirija. Ovo izdanje predstavlja nastavak Ćetkovićeve prve knjige istog naslova iz 2018. godine, a sadrži više od 900 biografskih jedinica i preko 250 fotografija, koje oslikavaju srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji.
Među biografijama se nalaze značajne ličnosti poput patrijarha Porfirija, episkopa Ilariona, članova porodice Karić, dirigentkinje Jasmine Novokmet, kompozitora Blagoja Košanina, vokalne solistkinje Radio Beograda Sonje Perišić, glumca Milana Vasića, i mnogih drugih kulturnih radnika i sportista koji su svojim doprinosom obeležili život i istoriju ove južne srpske pokrajine.


Akademik Slavenko Terzić, koji je autor uvoda u knjigu, pohvalio je Ćetkovićev rad, nazvavši ga „dragocenim leksikonom i prilogom istoriji Srba na Kosovu i Metohiji”. On je istakao da doprinos Srba sa Kosova srpskoj nauci, kulturi i privredi nije dovoljno istražen, i da ovo delo pruža značajan uvid u tu temu koju nikada ne smemo zaboraviti.


Profesor Milivoje Pavlović je naglasio da će rad na očuvanju imena i dela ljudi koji nisu ušli u ova dva toma biti nastavljen, dok je profesor Živko Kulić ukazao na stihove, fotografije i mape koji obogaćuju knjigu i pomažu u boljem razumevanju istorije, kulture i prirodnih lepota Kosova i Metohije.


Kulić je zaključio da je ovo izdanje prilika da se o Kosovu govori na nov način, ističući njegovu stalnu borbu između dobra i zla.
Fondacija Braća Karić nastavlja da doprinosi očvanju srpske istorije i tradicije. Misija porodice Karić već više od pola veka leži upravo u borbi za očuvanje pravoslavne i tradicionalne porodice u ekonomski nezavisnoj i jakoj Srbiji. Ovakvi projekti doprinose razvoju novih ideja i inicijativa koje mogu da pomognu našem narodu na njegovim vekovnim ognjištima.


Promocija knjige dodatno je uveličana nastupom mlade i neverovatno talentovane Pavline Radovanović iz Orahovca, koja je otpevala pesmu Orahovcu, bašto rajska, autora Gavrila Kujundžića, svojevrsnu himnu orahovačkog kraja.


Fondacija Braća Karić se zahvaljuje medijima na velikom interesovanju i angažovanosti u vezi sa promocijom ovog kapitalnog dela. Knjiga će biti predstavljena i krajem oktobra na Sajmu knjiga u Beogradu, gde će zaiteresovani moći i da je kupe na štandu Fondacije Braća Karić.

 

Ostavite komentar

ten − three =